Gezondheid uit een plastic bakje

Gezondheid uit een plastic bakje

Het is niet leuk, niet lekker en gewoonweg lastig. Toch willen we het allemaal: gezond eten. Want als je lang en gelukkig wilt leven, moet je gezond eten – die gedachte zit in ons hoofd verankerd. Die wetenschap verdwijnt echter als sneeuw voor de zon wanneer we in het restaurant watertandend naar de menukaart zitten te kijken, in een fastfoodrestaurant een heerlijke hamburger bestellen of met een rammelende maag de supermarkt inlopen.

Gezond versus genieten

Uit onze diverse consumentenonderzoeken de laatste jaren komt een duidelijk beeld naar voren: gezond eten is voor thuis. Buiten de deur zijn we gericht op genieten. Dan mag er véél meer en moet het boven alles lekker zijn. Eten functioneert dan ook vaak als beloning voor een dag hard werken of als compensatie voor stress.

Aangezien we steeds vaker buiten de deur en onderweg eten, groeit het genietmoment rustig mee – al met al geen boost voor onze gezondheid. Toch willen we het wel: gezond eten en leven. Als het maar wat leuker zou zijn, of gezelliger, of lekkerder… En bovenal: makkelijker. Want in onze gehaaste samenleving zijn we allemaal op zoek naar manieren om ons leven te versimpelen.

Mentaal gemak

Vorig jaar introduceerde ik op deze plek het thema ‘mentaal gemak’: niet hoeven nadenken. Ik schreef hier dat mentaal gemak bestaat uit vier elementen. Gedurende het jaar ontdekte ik een nieuw element, dat minstens zo’n belangrijk onderdeel van mentaal gemak is; namelijk gezondheid bereikbaar maken! Want als gezondheid niet leuk of lekker is, dan moet dat opgelost worden. Door het makkelijker te maken, kun je drie slagen in één klap maken: leuker, lekkerder én gezonder.

Maaltijdpakketten zijn wat dat betreft een eerste schot in de roos. Ze profiteren van het feit dat consumenten geloven dat het eten gezonder is wanneer ze het zelf gekookt heb- ben – de producten in hun hand hebben gehad, liefst nog zelf hebben gesneden.

Charme-offensief

De grootste uitdaging met betrekking tot gezondheid ligt echter bij de kant-en-klaarmaaltijden. In theorie de makkelijkste oplossing voor de consument, maar ook een segment dat een flink charme-offensief nodig heeft. Consumenten zien het namelijk pertinent als ongezonder en minder lekker dan zelf koken. Terwijl een kok wellicht veel beter voorgesorteerd staat om een gezonde maaltijd klaar te maken dan de gemiddelde Nederlander die de broccoli tot pap doorkookt.

Gezondheid bereikbaar maken gaat bij K&K dus met name om een mentaal gevecht: de consument laten geloven dat iets dat uit een plastic bakje komt, net zo goed voor hem is als wanneer hij het zelf in de pan bereidt. De partij die deze noot weet te kraken, wacht een gouden toekomst!

 

Inga Blokker
Directeur The Food Research Company