Inspelen op de toekomst ?

Introduction program: Foodservice Strategics

Frontline uploads voor een gezonde koers in de 21e eeuw

Onze samenleving verandert in sneltreinvaart. Uitdagingen rondom duurzaamheid, een grote behoefte aan gemak en een consument die graag en veel buiten de deur consumeert zijn slechts enkele van de bepalende krachten tot 2030. Dat heeft grote gevolgen voor de foodsector. Binnen het steeds veranderende krachtenveld is het van cruciaal belang om de impact van veranderingen snel te overzien; zowel voor het eigen bedrijf als de sector in zijn geheel. Pragmatische HBO+ kennis, gegrond in duidelijke modellen en cijfers, is nodig om een gezonde koers in de 21e eeuw te bepalen.

Daarom introduceren we een nieuwe 5-daagse HBO+ opleiding over de Foodservicesector: Foodservice Strategics.

Voor wie?

Wil je meer begrijpen van de snel veranderende foodservicewereld en strategisch leren te kijken naar veranderingen en de impact daarvan op het bedrijf waar je werkzaam bent? Dan is Foodservice Strategics bij uitstek geschikt voor jou. De opleiding wordt aangeboden op HBO+-niveau en tilt parate pragmatische kennis en een strategisch denkniveau van medewerkers naar een hoger niveau.

Wat ga je ontdekken en leren?

Tijdens de opleiding wordt niet alleen gekeken naar de theoretische onderbouwing van veranderingen in de markt, maar ook naar hoe topondernemers deze starre kennis in kansen hebben omgezet. De deelnemers werken zowel individueel als in een kleine groepen aan een opdracht.

Deze hybride werk-, leer- en studievormen maken het nieuwe leren tot een dynamisch proces waarbij deelnemers elkaars posities in foodsector beter gaan begrijpen, waardoor nieuwe cross overs, route to markets en mogelijke allianties ontwikkeld kunnen worden.

Kortom: na deze vijfdaagse heb je alle theoretische en praktische inzichten om jouw plek succesvol in te nemen en de door jou opgedane inzichten verder te brengen in je bedrijf!

* Uiteraard verwelkomen we ook professionals die al langer werkzaam zijn in de foodsector, maar een stap vooruit willen maken en hun kennis en kunde steviger willen funderen met theoretische denkmodellen en nieuwe expertise.

Dit zijn de blokken van de 5-daagse

1. Introductie in de foodservicewereld en grip op consumentengedrag in foodservice

 • Een duidelijk overzicht van de huidige foodservicesector en van de belangrijkste uitdagingen en thema’s hierin
 • Krijg een goed beeld van de Nederlandse (foodservice)consument en een innovatief bedrijf deelt lessen over het omgaan met de grillige consument in foodserviceland.

Gastdocent: Erik Theeuwes, directeur F&B bij Restaurant Company Europe.

 

2. Conceptontwikkeling en positionering in de foodservice

 • De theorie achter conceptontwikkeling en positionering in de foodservicesector.
 • Het verschil met Foodretail en een toonaangevende spreker neemt je mee in een analyse van concepten, hoe die ontwikkeld worden, wat belangrijke bouwstenen zijn en de verdienmodellen van foodserviceconcepten.
 • Analyse van diverse concepten aan de hand van een praktijkopdracht.

Gastdocent: Reoewein Niesten, CEO Conceptional.

 

3. Waardecreatie in een nieuwe werkelijkheid

 • Het speelveld van Foodservice wordt steeds breder, concurrentie komt van alle kanten. Wat betekent waardecreatie in deze context?
 • Duurzaamheid en gezondheid worden steeds belangrijkere thema’s, maar lang niet alle consumenten zoeken dat in Foodservice. Hoe ga je om met die thema’s in dit speelveld?
 • Zowel de theoretische uitleg en modellen rondom waardecreatie in foodservice, als praktijkvoorbeelden van succesvolle en minder succesvolle cases uit foodserviceland.

Gastdocenten: Ruud Zanders, founding partner Kipster - Alewijn Brouwer, voormalig Channel transformation lead Unilever - Kaj Morel, auteur de zaak van betekenis.

 

4. Digitalisering en delivery

 • Delivery groeit als kool; zowel in Foodservice als Foodretail. Alle spelers zoeken naar manieren om in deze markt te stappen, zonder concessies te doen aan hun verdienmodel. Hoe zit deze markt in elkaar, wat is het verdienmodel van deliveryspelers en hoe ziet de toekomst eruit?
 • Digitalisering en de kansen die dat voor de brede foodsector met zich meebrengt.

Gastdocenten: Andre ten Wolde, CEO Europe bij Domino's en Jasper Retera, expansion lead Datlinq.

 

5. Toekomst en implicaties voor fabrikanten en grossiers

 • Hoe geef je door middel van formules antwoord op de veranderende vraag van de foodservicesector en de consument (met zijn device)?
 • Wat betekenen deze veranderingen voor de toekomst van leveranciers en grossiers?
 • De teampresentaties gecombineerd met praktijk en theorie geven handvaten richting de toekomst.

Gastdocent: Sjoerd van Hout, managing director purchase bij B&S

 

Interactief en praktisch

De opleiding is niet louter theorie: interactie en opdrachten bieden de deelnemers praktische inzichten. Tussen de blokken zit ook twee keer een praktijkopdracht die in kleine groepen wordt uitgewerkt en later in de blokken besproken.

De begeleiders

Paul van Oers Adam 3-2

Paul van Oers

Initiatiefnemer

Inga Blokker, directeur van The Food Research Company

Inga Blokker

Initiatiefnemer

De kosten

De complete opleiding, inclusief hand-outs, leerboeken, readers, eten en drinken compleet verzorgd, kost € 3.450,- (exclusief btw).

Voor leden van het FoodService Instituut Nederland geldt het kortingstarief van € 2.950,- (ex btw).

 

Data

De eerste succesvolle lichting is in juni 2022 afgerond. In 2023 start de opleiding in september. De data van de opleiding in 2023 zijn:

September

 • Dinsdag 12 september 2023
 • Dinsdag 26 september 2023
 • Dinsdag 10 oktober 2023
 • Dinsdag 7 november 2023
 • Dinsdag 28 november 2023
 • Dinsdag 19 december 2023 (feestelijke uitreiking Foodservice strategics certificaat)

Schrijf je hieronder in voor de opleiding Foodservice Strategics: