Stormachtige groei van ontbijt buitenshuis

De komende vijf jaar vindt er een grote verschuiving plaats van ontbijt At Home naar Out of Home/Onderweg. De sterkste groei verwachten we in het kanaal Gemak, zowel in het premium- als in het lagere prijssegment.

Dat blijkt uit de FSIN FoodShopper Monitor 2019 ‘Veranderende eetmomenten’ van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). De FSIN FoodShopper Monitor is een jaarlijks onderzoek naar consumenten en hun eetgedrag. Het onderzoek concentreert zich op de drie belangrijkste eetmomenten: ontbijt, lunch en diner.

Millennial stuwende kracht

Nederland kent van oorsprong geen sterke ontbijtcultuur buitenshuis. Toch groeit het ontbijt Out of Home op dit moment als kool. Die verschuiving wordt veroorzaakt door de Millennial. Van alle Nederlanders geven Millennials verreweg het meest uit aan ontbijt. Een vijfde van hen ontbijt minstens één keer per week buitenshuis.  Deze trend zet door bij de jongste generatie, de huidige tieners. Ze scoren hun snelle gezonde ontbijt vooral in de supermarkt en op het treinstation. De jongere generaties ontbijten onderweg, in de auto of in de trein.

 

Tijdwinst en gemak

De belangrijkste groeidrijver is de zoektocht naar tijdwinst en gemak. 28% van de consumenten noemt tijd als motief voor een ontbijt buiten de deur. Deze gehaaste consument past zijn leefpatroon niet aan, hij verwacht dat de formule en de leverancier oplossingen bieden voor zijn probleem. Bij het ontbijt onderweg draait het om snel en gemakkelijk. Grab&go en handige verpakkingen zijn cruciaal.

 

On the go

Onder andere supermarkten en treinstations profiteren van deze trend.  Zowel Millennials, snelontbijters als Randstedelijken geven aan hun ontbijt Out of Home regelmatig bij de supermarkt te halen. Supermarkten op A-locaties zouden hier meer op kunnen inspelen door hun openingstijden aan te passen en het consumenten nog gemakkelijker te maken snel een ontbijtje mee te nemen.

Over de FSIN FoodShopper Monitor

De FSIN FoodShopper Monitor 2019 is een publicatie verzorgd door The Food Research Company in opdracht van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). The Food Research Company is verantwoordelijk voor alle publicaties van het FSIN.
Het kwantitatieve onderzoek voor deze monitor is uitgevoerd door onderzoeks- en adviesbureau Q&A in opdracht van het FSIN/The Food Research Company op basis van een online enquête onder het Q&A-panel. Q&A beschikt over een eigen consumentenpanel dat uit 120.000 Nederlandse consumenten bestaat.

De FSIN FoodShopper Monitor 2019 is alleen beschikbaar voor leden van het FSIN en te downloaden via de website van het FSIN.

Deel dit blog!

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in food