Verschillende werelden ontmoeten elkaar op blurringcongres

Een congres met de titel Foodretail Meets Foodservice impliceert het natuurlijk al, maar de zesde editie van het ‘blurringcongres’ deed dit jaar wel heel nadrukkelijk zijn naam eer aan. Het event groeide dit jaar uit tot de ultieme ontmoeting tussen verschillende werelden. Werelden die elkaar met open vizier deelgenoot maakten van hun zienswijzen, ervaringen en lessen.

Ruim tweehonderd bezoekers togen naar het Auditorium van Rabobank in Utrecht voor het zesde Foodretail Meets Foodservice Congres, op woensdag 12 april gehouden door EFMI Business School, Rabobank en The Food Research Company (TFRC) met medewerking van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Het mag als een cliché klinken, maar het was ook een feit: ‘de thuisblijvers kregen ongelijk’. Wie verhinderd was om te komen of zich niet had aangemeld voor deelname, is een berg aan vak- en marktinformatie mis gelopen.

Nienke van de Streek, CMO van discount-retailer ALDI, brak met de oude gewoonte van ‘geslotenheid’ waar de van oorsprong Duitse supermarktketen jarenlang om bekend stond. Openhartig vertelde zij over het hoe en waarom van de grote ALDI-transitie sinds 2019. Menno Middeldorp, hoofd research van Rabobank schetste een verhelderend beeld van de nationale en internationale oorzaken en effecten van de inflatie en deelde een gematigd positieve verwachting: ‘Het eind van de inflatie is in zicht, maar ‘de klant’ is voor de ondernemers nog ver weg.’

Formules

JacobJan van Duijvenvoorde (CFO van Restaurant Company Europe), Philippe Vorst (founder en CEO van New York Pizza) en Annemarie Swijtink (managing director van McDonald’s Nederland) weidden namens hun formules dynamisch uit over trends en veranderingen in de sector en over de impact die de inflatie heeft op de bedrijfsvoering van deze foodbedrijven. (Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Ir. Frederike Praasterink, lector aan de HAS, en prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar aan de VU, presenteerden wetenschappelijke visies op de toekomst van ons voedselsysteem (‘Neem verantwoordelijkheid, wees dapper. Er is nieuw leiderschap nodig voor de transitie van het voedselsysteem’) en de weg naar een gezonde voedselomgeving (‘Ongezond is goedkoop en we betalen miljarden aan zorgkosten voor de gevolgen van ongezonde voeding. We weten best hoe het anders moet, maar we doen het niet’).

Moeilijk

Aart-Jan Knauff, managing director van Leev, en Johan Veld, commercieel directeur van Tasty Basics, gaven in cases aan dat er wel degelijk (idealistische) ondernemersinitiatieven zijn om ‘het’ anders te doen; gezonder en duurzamer. Maar ze maakten ook inzichtelijk dat grote impact maken, veranderingen realiseren, soms moeilijk is in ondernemersland. (Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Prof. dr. Laurens Sloot (EFMI en Rijksuniversiteit Groningen), Sebastiaan Schreijen (senior analist F&B Rabobank) en Inga Blokker (directeur TFRC en FSIN) praatten de drie presentatieronden aan elkaar en voegden, ieder vanuit zijn eigen expertise, nuttige informatie toe. Sloot opende het congres met een uiteenzetting over de inflatiecijfers per sector/industrie in Nederland en stipte thema’s als downtrading, personeelstekort en kostenstijging aan. Schreijen pleitte ervoor om duurzaamheid en gezondheid als groeidrijver gemakkelijker te maken. Blokker behandelde uitvoerig veranderend consumentengedrag en benadrukte de opkomst van de Gemaksgeneraties, die door gejaagdheid en stress hun gezondheidsdoelen soms moeilijk handhaven.

Sloot zorgde met een afsluitende samenvatting voor het slotakkoord. ‘Om het verdienmodel overeind te houden en tegelijk ook stappen te maken ten aanzien van gezondheid en duurzaamheid, wachten er nog volop uitdagingen – soms ongemakkelijke – die we als foodsector ook zelf kunnen oppakken.’